- Singapore probeert de stijgende temperaturen in de stad tegen te gaan door z’n gebouwen letterlijk groener te maken.
- In de stad worden de daken en gevels van vele gebouwen gevuld met bomen en planten, die warmte absorberen en meer schaduw creëren.
- Singapore heeft zelfs een wolkenkrabber die beplant is met ruim 80.000 bomen en planten.
- Lees ook: Kweekvlees van Delfts bedrijf Meatable komt in 2024 op de markt in Singapore voor worstjes en dumplings
De aarde warmt op. Dat is extra goed merkbaar in steden, waar straten en gebouwen de hitte absorberen en vasthouden. Singapore doet daar iets tegen.
De hete en vochtige stadstaat is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld en de temperaturen stijgen er bijzonder snel. Om dit tegen te gaan wendt Singapore zich tot innovatieve oplossingen, zoals het ontwerp van gebouwen zo aanpassen dat de luchtstroom in de stad wordt bevorderd en het schilderen van daken met reflecterende verf.
Daarnaast kiest de stad ervoor om daken en gevels van gebouwen te bedekken met planten, om de stad zo letterlijk groener te maken.
Steden staan voor een flinke uitdaging nu het kwik wereldwijd steeds verder stijgt. De mix van gebouwen en asfalt die warmte absorberen, de warmte die wordt gecreëerd door auto’s en andere voertuigen en een gebrek aan groen, zorgen ervoor dat de temperaturen in steden snel stijgen.
Planten bieden hier een oplossing voor. Ze koelen gebouwen en steden door zonlicht te absorberen, schaduw te creëren en water af te geven dat de lucht koelt. Daarnaast absorberen ze uiteraard ook CO2.
In het kader van het Skyrise Greenery Incentive Scheme betaalt Singapore eigenaars van gebouwen tot 50 procent van de kosten voor het installeren van groene daken en gevels. Dit kan volgens de overheid oplopen tot 200 dollar per vierkante meter voor daken en 500 dollar per vierkante meter voor verticale beplanting.
Het groen vermindert ook de ecologische voetafdruk van gebouwen en laat eigenaren besparen op airconditioning- en andere energiekosten. Daarnaast trekken de groene gebouwen toeristen aan, die op zoek zijn naar 'groenere bestemmingen' voor hun vakantie.
Foto: Planet One Images/Getty Images
Veel van deze met planten begroeide bouwwerken hebben internationale aandacht gekregen. Zo haalde deze nieuwe wolkenkrabber het nieuws, omdat die beplant is met meer dan 80.000 bomen en planten. En dit appartementencomplex wist zelfs de prijs voor ‘gebouw van het jaar’ in de wacht te slepen op het World Architecture Festival door z’n grote groene dak.
Dit maakt allemaal deel uit van de decennialange inspanningen van Singapore om de 'Garden City' te worden. Het Green Plan 2030 bevat een reeks ambitieuze milieudoelen, waaronder het verdubbelen van het aantal geplante bomen tussen 2020 en 2030, het vergroenen van ten minste 80 procent van de gebouwen en het creëren van 200 hectare aan groene daken voor 2030.
Singapore investeert ook in een netwerk van 'green corridors'. Dat zijn straten waarlangs rijen met bomen zijn geplant, en die de stad op natuurlijke wijze van frisse lucht voorzien. Sommige bussen in Singapore hebben zelfs groene daken.
Ook andere steden willen vergroenen
Singapore is niet de enige stad die veel investeert in het planten van meer groen om de temperatuur te verlagen. Basel in Zwitserland stimuleert de aanleg van groene daken al sinds de jaren 90 en in 2019 had de stad meer groene daken per hoofd van de bevolking dan enige andere plaats op aarde.
En ook in Nederland zijn er speciale subsidies beschikbaar voor wie een groen dak wil aanleggen. In sommige gemeenten krijg je tot wel 40 euro per vierkante meter vergoed.